Otthonra is ajánlott egy tűzoltó készülék

Otthonra is ajánlott egy tűzoltó készülékMunkahelyen és közösségi terekben előírás, hogy rendelkezésre álljon megfelelő mennyiségű (és rendszeresen ellenőrzött) tűzoltó készülék. Lakóházakra, lakásokra nincsenek ilyen előírások, mégis érdemes otthon is tartani. Mutatjuk, hogy miért.

Legtöbben úgy gondolják, hogy otthon úgysem lesz tűzeset, mert semmi tűzveszélyeset nem csinálnak otthonukban. Ennek ellenére bármikor tűz üthet ki a mindennapi teendők miatt is. Gondoljunk csak bele, hogy egy egyszerű sütés-főzés során is lángra kaphatnak dolgok, de pl. elektronikai zárlat is keletkezhet, aminek adott esetben tűz is lehet a vége. Számos ilyen apróság van, ami tűzhöz vezethet, ha pedig tűz alakult ki, akkor gyorsan kell cselekedni, ilyenkor segíthet egy tűzoltó készülék.

A tűzoltó készülék a legnagyobb segítséget a tűz kialakulásának elején jelenti, ugyanis a kisebb tüzek eloltására, csillapítására tökéletes. Pl. ha a konyhában lángra kap valami, vagy a kazánból kiesik a parázs és begyullad a mellette levő fa, akkor pár perc alatt elolthatjuk a tüzet. Ha nagyobb tűt alakult már ki, akkor a menekülésben tud segíteni a készülék, csillapítani lehet vele ugyanis a tüzet, amerre menni szeretnénk. Nagy tűt kioltására nem alkalmas a készülék, de addig segíteni tud a csillapításban, fokozásban, amíg a tűzoltók megérkeznek.