Mi a különbség a különböző lézeres szemműtétek között?

Mi a különbség a különböző lézeres szemműtétek között?

Csak pislog a sokféle lézeres látásjavító kezelést látva, és nem tudja eldönteni, melyik lenne a legmegfelelőbb? Most végigvesszük a lézeres szemműtét palettát a felszíni PRK-től kezdve a lebenyes FEMTO lézeres szemműtét kezelésen át a lebeny nélküli ReLEx SMILE eljárásig. 

Az első valódi lézeres szemműtétet 40 évvel ezelőtt végezték, és azóta a technika fejlődésével több fajta kezelés vált elérhetővé. A színvonalas szemklinikákon mindig egy alapos alkalmassági vizsgálat előzi meg a beavatkozást, melynek során kiderül, melyik fajta lézeres szemműtét kezelésre alkalmas a szeme. Gyakori, hogy több is szóba jöhet (vagy akár az összes), és a választás során mérlegelnie kell az egyes eljárások előnyeit és hátrányait. A különböző lézeres szemműtétek ugyanis alapvetően a beavatkozás módszerében, a gyógyulás folyamatában és árukban is eltérnek. 

PRK: a pénztárcabarát opció

A PRK a lézeres szemműtét első generációja, amit ma is végeznek, mert teljesen biztonságos, és kedvező ára miatt is népszerű. Felszíni látásjavító kezelésről van szó, mivel először eltávolítják a szaruhártya védőrétegét alkotó hámsejteket, majd lézerrel elpárologtatják a szaruhártya néhány sejtrétegét, hogy korrigálják a fénytörési hibákat. Maga a beavatkozás fájdalommentes, de a műtét utáni 3 napban szúró, égő, idegentest-érzést tapasztalhat. Ennyi idő kell ugyanis, hogy a szaruhártya legfelső rétege újrahámosodjon. Általában 1 hét után lehet újra dolgozni, olvasni, vezetni és sportolni is, de bizonyos mozgásfajtákkal (például labdajátékok, síelés) több hét szünetet kell tartani. Az UV-védelemre 6 hónapig kell ügyelni, szemcsepp használata pedig dioptriától függően 3-5 hónapig szükséges.

FEMTO: lebennyel gyorsabb a gyógyulás

A 2000-es években jelent meg a FEMTO kezelés, amely úgynevezett lebenyes eljárás. Lényege, hogy egy számítógép által vezérelt femtoszekundumos lézer védőlebenyt alakít ki a szaruhártya felszínén, amit félrehajtanak, hogy a fénytörési hiba korrekcióját a szaruhártya érzéketlen belsejében végezze el a második, excimer lézer. Mindezeknek köszönhetően nemcsak a beavatkozás, de a gyógyulás is fájdalommentes és gyors. Tévét nézni, olvasni és számítógépezni már a lézeres szemműtét napján lehet, sőt kifejezetten ajánlott a látás mielőbbi stabilizálódásának érdekében. Másnap akár újra munkába állhat, és vezethet autót is. Sporttevékenységek közül a futás, a kerékpározás és a torna 2-3 nap után zöld utat kap, kb. 1 hét után pedig a megerőltetőbb, súlyzós edzések is. A síeléssel 2 hetet, a vizes sportokkal és labdajátékokkal 4 hetet kell várni, akárcsak a PRK esetében. UV-szűrős napszemüveget 2 hónapig kell viselni, szemcsepp alkalmazása pedig általában 3-4 hétig szükséges. Árát tekintve a FEMTO eljárások a középmezőnybe tartoznak, drágábbak ugyan a felszíni kezeléseknél, de cserébe utána hamarabb visszatérhet a megszokott rutinjához. 

ReLEx SMILE: a lézeres szemműtétek 4. generációja

Ezt a fajta prémium látásjavító kezelést egy lézerrel végzik, lebeny kialakítása helyett pedig csak egy kulcslyuknyi bemetszés történik. A fénytörési hiba korrekciójára a lézer a szaruhártya belsejében elszeparál egy lencse alakú szövetrészt, majd a szaruhártya szélének felületén egy aprócska bemetszést (kb. 2-4 mm) ejt. Ez a folyamat szemenként mindössze 25-30 másodpercet vesz igénybe, majd eltávolítják a lencse alakú szövetrészt a szaruhártya rétegei közül, a parányi bemetszés pedig néhány órán belül, észrevétlenül begyógyul. Mivel a szaruhártya szinte érintetlen marad, sokkal ellenállóbb a külső behatások ellen, és a lábadozási idő is szédületesen lerövidül. A kezelés napján olvashat, tévézhet, számítógépezhet, másnap pedig nyugodtan vezethet, repülhet, dolgozhat, sőt a futáshoz, tornázáshoz, kerékpározáshoz is visszatérhet. A harmadik napon már víz is érheti az arcát, továbbá sminkelni is szabad, sőt a focizást és más labdajátékokat is lehet folytatni, síelni pedig 1 hét után mehet. UV-szűrős napszemüvegre itt is 2 hónapig, szemcseppre pedig 3-4 hétig van szükség.