Hogyan működik a vadkárbecslés?

Hogyan működik a vadkárbecslés?A vadkárok komoly problémát tudnak jelenteni a mezőgazdasági termelésben. A vadakat tekintve a cél a megelőzés, de ha már megtörtént a kár, akkor sincs minden veszve, ugyanis a vadkárbecslési eljárás keretein belül lehetőség van az elszenvedett károk megtérítésére.

Az eljárás megindítására a kárt követően 30 nap áll rendelkezésre, ennyi idő van tehát arra, hogy a kárt okozó félhez bejelentsd a vadkárt. A félreértések elkerülése végett a bejelentést érdemes írásban megtenni, annak ugyanis nyoma van. A bejelentést követően 8 nap áll rendelkezésre arra, hogy a két fél egyezségre jusson, ha ez nem történik meg 8 napon belül, akkor a területileg illetékes jegyzőnél lehet megindítani a közigazgatási eljárást.

Mielőtt bejelentést teszel, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi is az a vadkár. A vadkárnak több típusa is van, lehet szó mezőgazdasági, erdei vadkárról, de ide tartozik a vad-gépjármű, a vadászati és a vadban okozott kár is. Bizonyos növényeknél figyelembe kell venni azt is, hogy az év melyik szakaszában vagyunk.

A hivatalos eljárás megindítását követően már nincs egyezkedés a felek között, a kár megállapítását szakértő fogja végezni, akit a jegyző rendel ki a bejelentést követő 5 napon belül. Magát az eljárást és a vadkárbecslést is külön jogszabályok alapján végzik. Ezután a szakértőnek is 5 napja van arra, hogy felmérje a károkat, majd pedig azokat a jegyzővel tudassa. Ha ez is megtörtént, akkor a két fél újra egyezséget köthet, feltéve, hogy sikerül megegyezniük.