Az UTP kábelek és használatuk

Az UTP kábelek és használatukMa már szinte minden informatikai és irodai eszköznek kapcsolódnia kell az internetre. Ehhez vagy vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolatra van szükség. A vezetékes kapcsolathoz szükséges UTP kábelekről lesz szó cikkünkben.

Az UTP kábel a nevét az angol megfelelőjéből kapta, az árnyékolatlan, csavart érpár angol rövidítéséről van szó. Mivel nincsenek árnyékolva a vezetékek, ezért a vezetékek közötti áthallás csökkentésére a csavarást használják. Az UTP kábelben 8 vezeték (4 db érpár) található, melyek páronként össze vannak sodorva. A páronkénti sodrás segít az interferencia csökkentésében, az áthallást pedig úgy csökkentik, hogy az érpárok különböző mértékben vannak sodorva egymástól.

Az UTP kábelek elterjedt használatának több oka is van. Irodai környezetben kiváló megoldásról van szó, mert a kábelek 100 m alatti használatra alkalmasak, egy irodában pedig ennél hosszabb kábelre szinte biztosan nincs szükség. Az UTP kábelek népszerűségéhez hozzájárul, hogy viszonylag olcsók, és nagyon egyszerűen telepíthetők. A telepítéshez csak azt kell megtanulni, hogy az érpárokat mikor milyen sorrendben kell bekötni a csatlakozóba. Aki ezt tudja, az gyakorlatig már tud is UTP kábelt szerelni, telepíteni.

Az irodai, informatikai eszközöket is úgy készítik el, hogy UTP kábeles csatlakozásra alkalmasak, pont ezért, mert szinte biztos, hogy ilyen módszerrel szeretnék őket az emberek az internethez csatlakoztatni.