Mire figyeljünk lézeres szemműtét után?

Mire figyeljünk lézeres szemműtét után?Amíg korábban szemüvegekkel, kontaktlencsével javítottuk a látásproblémáinkat, addig manapság már egyre többen választják a lézeres látásjavítást. Maga a kezelés mindössze néhány percig tart, azonban, mivel orvosi beavatkozásról van szó, a lézeres szemműtét után oda kell figyelni néhány dologra.

A teendők a különböző kezeléseket követően szinte ugyanazok, a különbség csak abban lesz, hogy az egyes folyamatok mennyi ideig fognak tartani. Mindegyik szemműtétet követően kontroll vizsgálatokra kell visszamenni, ezek idejét, gyakoriságát a klinika fogja közölni.

PRK típusú kezelés után 4-6 napig pihenni kell, ugyanis ennél a kezelésnél „ledörzsölik” a hámréteget, és meg kell várni, amíg regenerálódik. FEMTO típusú kezeléses esetén nincs ilyen, ott a pihenés 1-2 napig fog tartani várhatóan.

A szemműtétet követően szemcsepp használatára lesz szükség. A szemcsepp típusát, adagolását a kezelést végző klinikán el fogják mondani, mindenkinek személyre szabottan.

A beavatkozás követően óvni kell a szemeket, a pihenési időszakot követően is. A pihenési időszakban nem szabad, hogy víz érje a szemeket, egy hónapig pedig kerülni kell a füstös, poros levegőt. Gyakori rossz szokás a szemek dörzsölése, nagyon figyelni kell ennek mellőzésére, szintén minimum egy hónapon át.

Pár hétig el kell felejteni a sminkelést, szoláriumba pedig PRK kezelés után fél évig, FEMTO esetén 2 hónapig nem szabad menni. Nem csak a szolárium, hanem a nap UV-sugarai is károsak a szemekre a szemműtétet követően, 100%-os UV szűrős napszemüvegeket kell viselni a napon emiatt.