Használj cégkivonatot vállalkozások ellenőrzésére

Használj cégkivonatot vállalkozások ellenőrzéséreA céges világban nagyon fontos, hogy a konkurenciákról, partnerekről, egyéb vállalkozásokról a lehető legtöbb információval rendelkezz. Ezeket az információkat érdemes hivatalos forrásból beszerezni, és arra is ügyelni kell, hogy frissek, aktuálisak legyenek. Ha pl. szerződéskötés előtt állsz, azt szeretnéd tudni, hogy jelenleg mi a helyzet a másik féllel, nem azt, hogy 2-3 éve mi volt. Az egyik legjobb lehetőség vállalkozások ellenőrzésére a cégkivonat.

A cégkivonat egy olyan dokumentum, amely a cégjegyzékben szereplő, éppen aktuális adatokat tartalmazza a kiválasztott cégről. Mondani sem kell, hogy nagyon fontos, hogy egy vállalkozás aktuális adatait, pl. nevét, telephelyeit, székhelyét, tulajdonosait stb. könnyen le lehessen kérdezni. Nem véletlen, hogy a hivatalos ügyeknél is cégkivonatot kell mellékelni a cégeknek. Arra ügyelni kell viszont, hogy ne ingyenes, hanem minimum hiteles cégkivonatot szerezz be egy vállalkozásról, mivel az ingyenes változatnál nincs biztosíték arra, hogy tényleg az aktuális információk lesznek benne.

A vállalkozás alap információi mellett további fontos információk is találhatók a cégkivonatban, olyanok, melyekről jó tudomást szerezni. Ezek általában a negatív információk. Ilyen negatív információ, ha pl. csődeljárás folyik az adott cég ellen, ha nem nyújtott be ÁFA bevallást, ha törölték az adószámát, vagy ha pl. végrehajtás, végelszámolás, megszűnés alatt van. Az ilyen cégekkel el kell kerülni a kapcsolatot, így fontos az ilyen információk ismerete.