Mire figyeljünk otthoni ruhafestésnél?

Mire figyeljünk otthoni ruhafestésnél?Meguntad egy régi ruhád színét? Új ruhát vásároltál, nem tetszik a színe, de nem tudod/akarod visszaküldeni? Kifakult egy régi ruhád? Ilyen esetekben létezik egy egyszerű megoldás, a ruhafestés.

A ruhafestést otthon is el tudjuk végezni, amire mindenképpen szükség lesz hozzá, az a textilfesték. A textilfestéket a ruhának megfelelően kell megválasztani. Létezik külön textilfesték természetes és külön műszálas anyagokhoz.

Fontos, hogy a ruhafestéket a használati utasításának megfelelően használjuk a ruhafestéket, ugyanis ez nagyon fontos lesz a siker szempontjából. Azt is gondoljuk végig előre, hogy milyen a ruha alapszíne, és milyen színű festéket használunk, ugyanis nem ugyanolyan lesz a végeredmény pl. fehér és zöld színű alap ruha esetén.

A festés elkezdése előtt mossuk ki a ruhát, függetlenül attól, hogy új vagy régi ruháról van szó.

Maga a ruhafestés történhet mosógépben is, de sokan inkább a kézi festést választják. Ez is hasonló, mint a kézi mosás, arra kell figyelni, hogy megfelelő hőmérsékleten történjen, és a ruhába is „be kell dolgozni” a festéket a lehető legjobb végeredményért.

Nem csak a teljes ruhát lehet festeni, hanem akár motívumokat is lehet készíteni. Ehhez szükség lesz ecsetre és esetleg ceruzára is, amivel fel lehet rajzolni a díszítéseket festés előtt.