Néhány cégjogi alapfogalom bemutatása

Néhány cégjogi alapfogalom bemutatásaHa céget szeretnél indítani, vagy van már saját vállalkozásod, de nem érted a céges fogalmakat, akkor érdemes legalább néhány alapvető fogalmat megismerni, hogy sikeres vállalkozásod legyen. Nézzük meg a legfontosabb céges alapfogalmakat.

A cég (gazdasági társaság) olyan vállalkozás, ami a tulajdonosok vagyoni hozzájárulásával lett létrehozva. Egy cég akkor jön létre, ha bejegyzik a cégnyilvántartásba. A cégbejegyzés lényege, hogy hivatalosan is közzéteszik a Cégközlönyben a megalapított cég adatait, tehát onnantól lehet működtetni egy céget, amikor a Cégközlönyben megjelent.

Fontos szervezet a vállalkozások körében a Cégbíróság, amelynek feladata, hogy a cég alapításkor a dokumentumok megfeleljenek az alaki követelményeknek, működő céges esetén pedig az, hogy a vállalkozások a jogszabályoknak megfelelően működjenek.

Ha megtörtént a cég bejegyzése, akkor megjelenik a vállalkozás a cégnyilvántartásban. A cégnyilvántartás, ahogy a neve is mutatja, egy olyan nyilvántartás, adatbázis, amely a cégek adatait tartalmazza, közhiteles formában.

Fontos fogalom a cégnyilvánosság, ami azt jelenti, hogy a cégjegyzékben szereplő adatok nyilvánosak, mindenki számára megtekinthetők. Ezt meg lehet tenni személyesen a cégbíróságon is, de különböző dokumentumok segítségével is.

Ilyen dokumentumok a cégkivonat és a cégmásolat. A cégkivonat minden olyan információt tartalmaz, ami a cégekre a jelen pillanatban jellemző. A cégmásolat tartalmaz minden, amit a cégkivonat, de emellett a már törölt adatok is megtalálhatók egy cégmásolatban, így egy vállalkozás teljes történetét mutatja a cégmásolat.

2021.augusztus 26

Mitől lesz jó egy női pénztárca?A pénztárca sokak számára az egyik legfontosabb kiegészítőnek számít, sok mindent szoktak benne hordani, és emellett általában az is fontos, hogy esztétikus, divatos legyen. Különösen női pénztárca esetén kell mindkét igénynek megfelelnie a pénztárcának, lássuk, mitől lesz jó egy női pénztárca.

2021.július 16

Egy honlap rendezvényszervezőknekMost, hogy a vírus után újra lehet rendezvényeket, programokat tartani, a rendezvényszervezők feladatai újra megsokszorozódnak. Szerencsére minden eddiginél több erőforrás áll a rendezvényszervezők részére, köszönhetően a jorendezveny.hu weboldalnak.

2021.május 11

Hogyan működik a vadkárbecslés?A vadkárok komoly problémát tudnak jelenteni a mezőgazdasági termelésben. A vadakat tekintve a cél a megelőzés, de ha már megtörtént a kár, akkor sincs minden veszve, ugyanis a vadkárbecslési eljárás keretein belül lehetőség van az elszenvedett károk megtérítésére.

2021.április 27

Néhány cégjogi alapfogalom bemutatásaHa céget szeretnél indítani, vagy van már saját vállalkozásod, de nem érted a céges fogalmakat, akkor érdemes legalább néhány alapvető fogalmat megismerni, hogy sikeres vállalkozásod legyen. Nézzük meg a legfontosabb céges alapfogalmakat.

2021.március 18

Mire figyeljünk otthoni ruhafestésnél?Meguntad egy régi ruhád színét? Új ruhát vásároltál, nem tetszik a színe, de nem tudod/akarod visszaküldeni? Kifakult egy régi ruhád? Ilyen esetekben létezik egy egyszerű megoldás, a ruhafestés.

2021.március 17

A fehérarany gyűrűk és minőségükA klasszikus, sárga aranyból készült karikagyűrűk a legkeresettebbek, szinte azóta, amióta gyűrűket viselünk, azonban egyre népszerűbbek a fehérarany karikagyűrűk is. Ahogy a neve is mutatja, a fehérarany is arany, fehér színét pedig az ötvözőknek köszönheti.

2021.március 12

Cégeladás előtti javaslatokSok sikeres cég működése során felmerül, hogy jön valaki, aki megvásárolná az adott céget. Ha te is így jártál, és eladnád vállalkozásod, de nem tudod, hogy mire figyelj, akkor jó helyen jársz.