Néhány cégjogi alapfogalom bemutatása

Néhány cégjogi alapfogalom bemutatásaHa céget szeretnél indítani, vagy van már saját vállalkozásod, de nem érted a céges fogalmakat, akkor érdemes legalább néhány alapvető fogalmat megismerni, hogy sikeres vállalkozásod legyen. Nézzük meg a legfontosabb céges alapfogalmakat.

A cég (gazdasági társaság) olyan vállalkozás, ami a tulajdonosok vagyoni hozzájárulásával lett létrehozva. Egy cég akkor jön létre, ha bejegyzik a cégnyilvántartásba. A cégbejegyzés lényege, hogy hivatalosan is közzéteszik a Cégközlönyben a megalapított cég adatait, tehát onnantól lehet működtetni egy céget, amikor a Cégközlönyben megjelent.

Fontos szervezet a vállalkozások körében a Cégbíróság, amelynek feladata, hogy a cég alapításkor a dokumentumok megfeleljenek az alaki követelményeknek, működő céges esetén pedig az, hogy a vállalkozások a jogszabályoknak megfelelően működjenek.

Ha megtörtént a cég bejegyzése, akkor megjelenik a vállalkozás a cégnyilvántartásban. A cégnyilvántartás, ahogy a neve is mutatja, egy olyan nyilvántartás, adatbázis, amely a cégek adatait tartalmazza, közhiteles formában.

Fontos fogalom a cégnyilvánosság, ami azt jelenti, hogy a cégjegyzékben szereplő adatok nyilvánosak, mindenki számára megtekinthetők. Ezt meg lehet tenni személyesen a cégbíróságon is, de különböző dokumentumok segítségével is.

Ilyen dokumentumok a cégkivonat és a cégmásolat. A cégkivonat minden olyan információt tartalmaz, ami a cégekre a jelen pillanatban jellemző. A cégmásolat tartalmaz minden, amit a cégkivonat, de emellett a már törölt adatok is megtalálhatók egy cégmásolatban, így egy vállalkozás teljes történetét mutatja a cégmásolat.