Cégeladás előtti javaslatok

Cégeladás előtti javaslatokSok sikeres cég működése során felmerül, hogy jön valaki, aki megvásárolná az adott céget. Ha te is így jártál, és eladnád vállalkozásod, de nem tudod, hogy mire figyelj, akkor jó helyen jársz.

Cég eladása során biztos lehetsz benne, hogy a másik fél minden fontos információra kíváncsi lesz vállalkozásodról. Vannak olyan információk, amiket hivatalos adatbázisból, a cégjegyzékből le lehet kérni cégkivonat vagy cégmásolat segítségével. Érdemes kikérni ezeket a dokumentumokat saját vállalkozásodról, mielőtt elkezded azt árulni, hogy biztosan ne érjen kellemetlen meglepetés se téged, se a vásárló felet, amikor ő lekéri ezeket a dokumentumokat.

Ezt követően javasolt meghatározni az eladási árat. Természetesen lehet, hogy ebből engedni kell majd az eladási folyamat során, de érdemes nagyságrendileg meghatározni. Ez történhet szakértő, értékbecslő segítségével is, de akár „hasra ütésre” is. Egy cég értéke nehezen meghatározható.
Érdemes eladás előtt a rendbe szedni a vállalkozást. Mindenről legyen papír, aláírt szerződés. Minden szükséges dokumentumot szerezzünk be, ne legyenek tartozások, hitelek, ezek ugyanis csökkentik a cég értékét.

Érdemes a vevő szemével nézni a céget, vagy felkérni ismerős, másik cégtulajdonost, hogy mondja el, mit lát, mit talál problémásnak vállalkozásunknál. Ha ezeket feltárjuk és javítjuk, mielőtt az árulásnak, tárgyalásnak nekifognánk, akkor magasabb összeget fogunk tudni elkérni vállalkozásunkért.