A fehérarany gyűrűk és minőségük

A fehérarany gyűrűk és minőségükA klasszikus, sárga aranyból készült karikagyűrűk a legkeresettebbek, szinte azóta, amióta gyűrűket viselünk, azonban egyre népszerűbbek a fehérarany karikagyűrűk is. Ahogy a neve is mutatja, a fehérarany is arany, fehér színét pedig az ötvözőknek köszönheti.

A fehérarany nagyban hasonlít az ezüsthöz vagy a platinához, de a színüktől eltekintve teljesen különböző fémekről van szó. Abban is hasonlít a fehérarany a sárga aranyhoz, hogy a tisztaságát ugyanúgy karátban adjuk meg.

A minőséget tekintve sincs semmi különbség a fehér és a sárga arany között, különbség csak a színben érzékelhető. Nem kell tehát attól tartani, hogy rosszabb minőségű gyűrűhöz jutunk, ha fehérarany gyűrűt választunk. Mivel azonos karátú fehér és sárga arany gyűrűkhöz is ugyanannyi és ugyanolyan arany kell, ezért árban sincs különbség az azonos karátú aranygyűrűk között. Ha mégis van, akkor az nem az értéknek köszönhető, hanem a keresletnek.

Gyakori megoldás még, hogy egy gyűrű a két szín ötvözetével készül, és a két színnek köszönhetően a gyűrű még különlegesebb, egyedibb lesz.

A fehérarany gyűrűk egy hátránya, hogy gyakran az egyik ötvöző anyag, amit használnak elkészítésükhöz, a nikkel, amire elég sokan allergiásak. Ha hasonló kinézetű, fehér színű gyűrűt keresünk, és fémallergiánk van, vagy tartunk attól, hogy ki fog alakulni, akkor a legegyszerűbb, ha a fehérarany gyűrű helyett nemesacél gyűrűt választunk, hasonló színben.