Kutyatáp

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszettShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A kutyatáp minden valamire gazdi fejében ott lebeg, mint lehetséges megoldása, illetve kiegészítése kis kedvence mindennapi táplálásának. Ez pedig így van rendjén, hiszen a kutyatáp, mint fogyasztási cikk nélkül nehezebb volna biztosítani a kutyusok számára alapvetően szükséges ásványi anyagok és nyomelemek napi bevitelét. Ezzel együtt a kutyatáp rendkívül értékes kiegészítése lehet az egyébként pedig abszolút vegyesen és színesen táplálkozó négylábúak hétköznapi étkezésének. A kutyatáp megfelelő adagolásának és megválasztásának segítségével megannyi eb újra és újra előtörő éhsége csökkenthető nap, mint nap – a gazdájuk nagy örömére.

A kutyatáp szükségessége

Minden kutyás gazdi jól tudja, hogy kis kedvence bizony rója a kilómétereket, olykor még akkor is, ha éppen a négy fal között kénytelen élni az életét. Ez az igénybevétel még szembe tűnőbb akkor, hogyha sétáltatják, vagy szabadon is engedik olykor a négylábút. Hát még ha az állandóan szabadon mozoghat! Ezt figyelembe véve teljesen nyilvánvaló, hogy egy aktívan, napi rendszerességgel mozgó kutyus számára az átlagosnak mondott kutyatáp már nem annyira megfelelő táplálék. Kedvencünk izmainak és belső szerveinek éppen emiatt nagy szüksége a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag bevitelére, hogy kis –vagy éppen nagyobbacska- teste mindennapi energiaigényét ki lehessen elégíteni. Logikus hát, hogy a több mozgás több energiát igényel, amit megfelelő tápanyagutánpótlással fedezni lehet. Az extrém nagy mozgású fajták megnövekedett tápanyagszükségletét már csak olyan különleges kutyatáp tudja kielégíteni, mint amilyenek a sporttápszerek. Az ilyen kutyák, mint például a munkakutyák, rendszeresen kiképzéseken és tréningeken, illetve kiállításokon is szerepelnek – nem élhetnek alacsony nívójú koszton. Nekik kiemelten fontos, hogy az általuk fogyasztott kutyatáp magas vitamin- és tápanyagtartalma mellett lehetőleg alacsony zsírtartalommal bírjon.

kutyatáp

A kutyatáp minősége

A kedvenceink számára vásárolt kutyatáp is fogyasztásra szánt tápszer, ami ráadásul szavatossággal is rendelkezik, így természetesen éppúgy vonatkoznak rá élelmiszerbiztonsági előírások, mint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek esetében: https://www.petnet.hu/alkategoria/KUTYA_KUTYATAP_KUTYAELEDEL-4 . Olyannyira, hogy az ezért felelős szerv, vagyis a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) az általa felügyelt és ellenőrzött piac termékeit még szakmailag is rangsorolta. Az egyik ilyen rangsoroláson 41 féle nem kölyökkutyáknak kínált eledelt versenyeztetett meg, ahol a kereskedelemből és a termékek gyártóitól vett mintákat vizsgálták meg a hivatal szakemberei. A vizsgálati rangsor természetesen egy előre lefektetett, szakmai szempontrendszer alapján készült el, ahol a vizsgálatok – többek között – olyan szempontokat vizsgáltak, mint a címkéken feltüntetett értékektől való összetevő (pl.: nyersfehérje, nyersrost, nyershamu, zsírok és nyersolaj) eltérések. A hivatal mérései során megállapították, hogy a fent említettek számú termékből 16-nál találtak valamilyen, nem szabályszerű hibát, mely pontatlanságok súlyozottan a laboratóriumban mérhető nyersrost tartalomnál akadtak. A kutyatáp összetevőinek mérése mellett a NÉBIH több, biztonsági paraméterre is fókuszált, mint például a Salmonella jelenléte, de olyan szempontokat is figyelembe vettek, melyek a vásárló/fogyasztó szubjektív érzékeléssel mérhető véleményét fejezik ki, mint amilyen a termék megjelenése, vagy éppen a szaga.