A kazán működése

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszettShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A kazán, mint tudjuk, a tüzelőanyag elégetése során felszabaduló hőenergiát hasznosítja.
Egy kazán azonban különböző csoportokba sorolható az alkalmazott közvetítő közeg és a kazán, mint berendezés, a szerkezete alapján. A kazán az említett tüzelőanyagok alapján több főtípusra tagolódik. A kazán gáz üzemű főtípusán belül ide sorolhatók a következő kazán típusok.

A kazán „belseje” és rendszere

A kazán keringetési rendszere a működése alapján lehet természetes cirkulációjú, kényszerátáramlású és tápvíz előkészítéses. Első esetben a kazán működéséhez az áramlást a hideg és a forró közeg fajsúlyának a különbsége idézi elő, ahol is a forró felfelé mozog, míg a hideg közeg pedig lefelé. A kényszerített cirkulációjú kazán esetében az áramlást egy szivattyú támogatja meg, ahol természetesen a közeg fajsúlya alapján egyenletesebb eloszlása kulcsszerepet játszik a tápvíz-előmelegítőnek az elgőzölögtetővel és a túlhevítővel való hármas együttműködésében. A tápvíz előkészítéses kazán esetén a betáplált vizet először megszűrik a szennyeződéstől, aztán lágyítják és gázmentesítik. Ezek hozzájárulnak a kazán belső felületeinek tisztaságához, melyek így már lassabban korrodálnak, ráadásul még javul a keletkezett gőz minősége is. Egy kazán átlag élettartama 12-15 év, ebbe beleszámítandó az az idő is, amit a kereskedőnél töltött. Természetesen nincs használatban, ennek ellenére az idő múlásával megindul a korrodálódás finoman, és sajnos a rossz tárolás következében ez elég előrehaladott is lehet akár, mire megvételre kerül a berendezés.

kondenzációs kazán

Kazán nagy víztérrel

Említett kazán a nevét a bele épített nagyméretű dobról kapta, amelyben helyet kapott egy lángcső és maga a

 

hőcserélő felület is. A nagyméretű dobok gőztere a vízmentes gőznek az előállítását biztosítja, de víztere egyúttal praktikusan egy hőtároló szerepét is betölti: http://www.ventil.hu/kazan  A ferde vízcsöves kazán belsejében az említett dob alatti két víztároló között ferdén lefutó füstcsövön keresztül valósul meg a hőátadás java része. Meredekcsöves berendezés esetén a kazán vizes dobjai között futó függőlegesen elhelyezetett fűtőfelületek töltik be a hőcserélő funkcióját. Utóbbi kazán típus korszerűbb változatainál az alsó dobok helyén már kamrák találhatóak. Lényegében ez egy besugárzott kazán, egy besugárzott gőzölögtető felülettel ellátott, tehát természetes cirkulációjú kazán. Az ilyen kazán típus elgőzölögtető fűtőfelülete a tűztér körül egy besugárzott felületet képez. Ezen konstrukció létjogosultságát a jobb teljesítmény mutatói indokolták. Az utóbbi kazán az alsó kamráit a kazán tetején elhelyezett gőzdobbal összekötő, ebből kifolyólag – logikusan – függőlegesen elhelyezett, hőátadásra alkalmas csőfelületeiről ismerszik meg. Ezek mellett természetesen léteznek nagyobb teljesítményű és nyomású, gőz előállítására tervezett speciális berendezések is. Utóbb említett típusok sajátságos jegyeit magáénak tudható kazán fűtőfelületei is többfélék lehetnek. A kazánba táplált víz az elgőzölögtetőben gőz halmazállapotú lesz. Az innen kiszabaduló gőz túlhevítését a túlhevítők végzik el, míg a tápvíz kazán belső terébe való bejuttatása már a tápvíz-előmelegítők feladata.

A kazán és a korrózió

Egy kazán a működéséből és a benne áramló és változó állapotú közegek miatt egyértelműen és súlyozottan ki van téve a víz és a füstgázok okozta korróziónak is. Okozhatják ezt az alacsonyabb hőmérsékleten lecsapódó savgőzök is, valamint a különböző keletkező gőzöknek és a füstgáznak a páratartalma; magasabb hőmérsékleten korróziót okozhatnak az égés és áramlás során keletkezett szennyező anyagok (mint pl. a különböző salakok) és az oxidáció, de természetesen a redukció is lehet kiváltó ok.

Kazán vásárlási szempontok

Hogy ne essünk abba a csapdába,hogy a kazán a megvétel után pár éven belül tönkremegy, mindenképpen járjunk utána pár dolognak a vásárlás előtt. Ebből a leginkább magától értetődő a műszaki paraméterek. Mekkora teljesítményre, hőleadásra van szükség, milyen fűtési alapanyogok állnak rendelkezésre, ebből számunkra meyik a leggazdaságosabb és kombinált vagy turbós legyen-e a készülék?

Ugyanúgy fontos még a garanciáról meggyőződni, illetve érdemes a termék gyártási évét kideríteni, hogy biztosak legyünk benne, mióta is hever parlagon a raktárban. Mindenképpen egyeztessünk azzal a szekemberrel, akit a beszerelésre, beüzemelésre kérünk fel. Ő adott esetben felhívhatja a figyelmünket olyan speciális apróságokra, amik felett mi elsiklottunk volna. Elvégre minden otthon egyedi és nincs két egyforma kazán igény sem.